Az én

történetem

• Epoxidonia • woods •

Üdvözöllek!

Szilágyi Szidónia vagyok

    Az Epoxidonia Woods története valójában 2018-ban kezdődött, amikor az interneten láttam egy ékszerekkel kapcsolatos videót. Ekkor találkoztam először az epoxi gyantával, ami azonnal felkeltette az érdeklődésemet. Tetszett az anyag sokszínűsége, magával ragadott az üvegszerűsége és a kíváncsiság, hogy mi mindent készíthetnék ebből az anyagból.

   Ebben az időben főállású szociális munkásként dolgoztam hajléktalanellátásban, így csak egy pillanatnyi kalandozásnak tűnt, – ami jó érzéssel töltött el az egyébként rendkívül megterhelő szakmámban.

Később egy részleges bénulást követően hosszú időre táppénzre kényszerültem. Az alkotásba vetett erő, energia segített nekem a lelki egészségem újbóli megtalálásában.

Bár nem voltak modern eszközeim, sem tudásom a famunkát illetően, mégis elkezdtem dolgozni és kisvártatva épülni kezdett a gépparkom. Felsőmaró, körfűrész, gérvágók, gyalu, csiszolók, polírozó gép, forrasztó állomás stb. Csupa nőies eszköz, nem igaz? Rövid időn belül kiderült számomra, hogy van érzékem a vágó, maró eszközök használatához és nem félek azokat használni.A lámpák készítése tudatos választás volt, mert egy piaci rést töltöttem ki általuk.

Elmondhatom, hogy Magyarországon úttörője voltam az epoxi lámpák készítésének, azon belül is a Pitypangos alkotások létrehozásában, melyekre a vállalkozásom pozitív fordulópontjaként tekintek.

Az általam készített lámpáknak művészi értéke van. Kézzel készült egyedi, különleges darabok, melyeket egyéni elképzelés szerint készítek el, különböző méretekben és formákban. Idén szeretnék fali, álló lámpákat is készíteni, ezzel bővítve a kínálatot. Számomra fontos a funkcionális termékek készítése, melyek nem csak esztétikai szempontból nyújtanak élményt annak vásárlóinak, hanem használati tárgyként is működnek.  A fenntarthatóság az alkatrészek cserélhetőségében rejlik. 

Az öntvények kiemelhetőek a fa talpazatból, a világítás cserélhető, melyre 2 év garanciát vállalok. A fa talpakat diófából, tölgyből, valamint olajfából készítem. A műgyanta szeszélyes anyag, rendkívül érzékeny a külső körülményekre, olyan mint a pára, a hőmérséklet stb. Nehéz vele dolgozni. Számtalan kudarcot vallottam az elmúlt években a lámpák készítése során, de ezekből hatékonyan tudtam építkezni és fejlődni. 

Az EpoXidona Woods saját erőforrásból épült fel, a tőkeszerzéstől az eszkőzbeszerzésen át. Büszke vagyok arra, hogy megannyi kihívás, nehézség ellenére minden tudást megszereztem ahhoz, hogy önállóan (is) tudjam végezni a munkámat. Fentiekben már említést tettem arról, hogy az általam készített asztali lámpák egy piaci rés kitöltésére adtak választ. Az vállalkozás elindításának előzménye az engem érintő részleges bénulás, aminek következményeként kialakult a depresszív állapot.  

Nyolc hónappal később újra járni kezdtem és kezdetét vette a rehabilitáció és a végtelennek tűnő harc az izomsorvadással szemben. 

Az alkotói munka segített nekem abban, hogy felismerjem a korábban nem látott készségeimet, valamint tapasztalatot, erőt merítsek a művészi szabadság csodálatos energiából, melyek gyógyító hatást gyakoroltak a lelkemre.

Amikor felmondtam a munkahelyemen és elhatároztam, hogy egyéni vállalkozóként folytatom tovább, a Facebook közösségi oldalam már létezett, melyet 2020. novemberében hoztam létre, ekkor még adószámos magánszemély voltam. A közösségi oldalam organikusan fejlődött, néhány alkalommal 24 óra alatt közel 1800fő kedvelte az oldalamat. Mostanra pedig több, mint 14.000 ember követi azt. 2021. júliusától kezdve egyéni vállalkozó lettem, röviddel ezután a Szabadföld készített velem interjút és az év végén megjelent rólam egy cikk a Praktika magazin karácsonyi külön számában.

Örülök, hogy köztük lehetek, azon női vállalkozó(k) között, akik kitartóak, akik küzdenek és mernek elég bátrak lenni ahhoz, hogy helyt álljanak és sikereket érjenek el a vállalkozásukban. Szeretek kilépni a keretek közül a mindennapokban és ez jellemez a munkámat is, egy meglehetősen férfiasnak tartott szakmában.

Scroll to Top